dimarts, 13 de novembre del 2012

CELEBRACIÓ DE LA FESTA DE "SANKT MARTIN": LANTERNE

El dia 11 de novembre es celebra Sant Martí de Tours, un dels sants més importants del cristianisme. La biografia conta que Martí es va retirar de la vida militar i va ser nomenat, per veu popular, bisbe de la ciutat de Tours, al nord de Poitiers, raó per la qual també se’l coneix amb el nom de sant Martí de Tours. Va morir el 8 de novembre de l’any 397 a Candes, però el seu cadàver no va arribar a Tours fins el dia l’11, que és el que ha quedat com a data de celebració de la seva festa. 

Conta la versió catalana de la vida del sant que un dia gèlid de novembre, i anant a lluitar, es va trobar amb un captaire tremolant de fred i mig mort de gana. Martí va voler socórrer el vagabund i, en nom de Jesucrist, va donar-li la meitat dels queviures que duia i una part de la seva capa, que va tallar amb la seva espasa i que el captaire va utilitzar per abrigar-se. La llegenda explica que tot just pronunciar el nom de Jesucrist, el cel es va obrir, el Sol va brillar esplendorós i es va formar un gran Arc de Sant Martí que va fondre la neu i enretirar el fred, ajudant d’aquesta manera al vagabund. Per aquest motiu hom coneix l’interludi de bonança que cada any té lloc a mitjans de novembre amb el nom d’Estiuet de Sant Martí. També a partir d’aquesta llegenda el sant és representat com a prototip de cavaller medieval, un guerrer que, damunt un cavall blanc i una espasa a la mà, dóna un tros de la seva capa a un captaire. 
  
Als països germànics és tradició celebrar aquest dia, i una de les activitats més destacada és la que fa que molts petits surtin en processó al carrer  amb uns petits fanalets de paper realitzats per ells mateixos: la FESTA DE LA LATERNE!!!






Doncs ahir per la tarda, els carrers que envolten la nostra escola van ser gran escenari d'una divertida processó de tots els nens de la nostra escola. Els més petits de P-3 fins als més grans de secundària,  acompanyats per professors, pares, avis...... van convertir-se en els protagonistes del barri!!! Els cants, i els preciosos fanalets van omplir-nos de llum i alegria, així com van sorpendre a tots els que es creuaven amb aquests impresionant massa de joventut!!!


"LATERNE, LATERNE, SONNE, MOND UND STERNE"





Us deixem algunes de les fotos que es van fer ahir, però si en voleu més, en aquest link de Picassa en podreu veure moltes més!! Si en teniu de divertides les volem aquí!!!!!!!!!! 














I al final de la festa, un cop de tornada a l'escola, no van faltar els caramels......


1 comentari:


Lema del curs 2017-2018

LA PAU ÉS DE COLORS