dijous, 2 de febrer del 2012

PÀGINA FAMÍLIA I ESCOLA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

A la web de la Generalitat de Catalunya podeu trobar una pàgina dedicada a la Família i a l'Escola. Entre els molts temes que tracten, hi ha articles interessants com aquest dedicat a l'esforç. 


Esforç

Per assolir qualsevol fita o objectiu és necessari esforçar-se. L'esforç és la capacitat que tenen els vostres fills de treballar durant un temps continuat per aconseguir uns objectius determinats. En l'àmbit escolar, l'esforç constitueix la base fonamental perquè els vostres fills obtinguin un major rendiment. El valor de l'esforç els ajudarà a ampliar al màxim les capacitats que porten dins per obtenir uns millors resultats. També els permetrà vèncer i superar els obstacles en els diferents àmbits de la seva vida (l'escola, la família, els amics...).

Sovint, els infants i joves pensen que l'èxit és fàcil i que es pot aconseguir de manera ràpida, a partir de la sort o d'altres circumstàncies. Aquesta idea de vegades es reforça, per part d'algunes famílies, amb una actitud excessivament paternalista, facilitant que els fills tinguin allò que volen sense gaire esforç i evitant-los el fracàs. Per contrarestar aquesta falsa idea de l'èxit fàcil i continuar incidint en el fet que les fites o objectius només es poden assolir a partir de l'esforç i la capacitat de superació, la vostra acció com a pares és molt important.

Però l'esforç no sempre és garantia d'èxit; les diferents capacitats i habilitats que puguin tenir el vostres fills també són factors decisius. Per aquest motiu, cal educar els fills perquè coneguin i assumeixin les pròpies limitacions i perquè tolerin la frustració quan no assoleixin les seves fites. A més, els resultats de l'esforç no sempre són visibles a curt termini i cal engrescar-los perquè siguin constants.

El valor de l'esforç no es pot deslligar del de l'autoritat dels pares. La paraula "disciplina" significa "ensenyar", no significa "castigar". El primer objectiu de la disciplina és protegir els vostres fills dels perills i, el més important, és ensenyar-los a comprendre el que està bé i el que està malament (fer el que han de fer i no el que els ve de gust). La bona disciplina de forma gradual transforma un nen en un adult responsable, respectuós amb els altres, autònom i amb una bona autoestima. Establir límits raonables evita criar un nen massa protegit. Per ensenyar el respecte als altres s'ha d'aconseguir primer el respecte cap als pares.

D'altra banda, cal tenir en compte que l'esforç és el resultat d'un procés en el qual també intervé la motivació del vostre fill o filla. Per això és bàsic que la conegueu i la potencieu al llarg del procés.

En general per fomentar el valor de l'esforç en els vostres fills caldria:

  • Combatre el model d'èxit fàcil que molt sovint es projecta en els mitjans de comunicació. En aquest sentit, convé recordar que els pares sou el principal model de referència i és important que el que els dieu sigui coherent amb allò que feu.
  • Educar els fills en l'esforç des de ben petits, de manera progressiva. Al principi marcant petits objectius o tasques, donant-los encàrrecs concrets, com parar la taula, treure la brossa..., fàcils d'aconseguir per ells sols i de mica en mica anar augmentant la seva complexitat.
  • Potenciar l'autonomia personal, deixar que siguin ells principalment els qui resolguin les seves dificultats.
  • Ser exigents amb les seves responsabilitats diàries però també saber-les valorar.
  • Marcar normes de conducta per ajudar-los a controlar els seus impulsos i fomentar-los l'esforç.
  • Evitar donar-los al moment tot el que demanen sense haver de fer cap esforç per aconseguir-ho.
  • Saber motivar els vostres fills per aconseguir objectius.
  • Ajudar-los a conèixer i assumir les seves limitacions.
  • Ajudar-los a tolerar la frustració quan no assoleixin les seves fites i a entendre que el fracàs també forma part de l'aprenentatge com a persones.
  • Fomentar la constància en els diferents propòsits o responsabilitats que tinguin.
  • Ensenyar l'esforç a partir de contes, històries i llegendes exemplificadors.
  • Fer de model; els nens i els joves sovint imiten els pares o els tenen com a referents.

DEBATS D'EDUCACIÓ. Dimecres 15 de febrer



Els Debats d'educació són una iniciativa de la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya per a impulsar el debat social sobre el futur de l'educació.


Dimecres 15 de febrer de 2012
a les 19.30 h 
Auditori del MACBA. Plaça de Joan Coromines, s/n. Barcelona.
Accés lliure (no cal que confirmeu l'assistència). Capacitat limitada de la sala.


L'educació del talent: el paper de l'escola i el de les famílies
José Antonio Marina
Filòsof, assagista i pedagog, director de la Universidad de Padres




Lema del curs 2017-2018

LA PAU ÉS DE COLORS